Didier Snoeck, betononderzoeker bij UGent zegt "Bouwen op Mars zal letterlijk bloed, zweet en tranen kosten"

(15-09-2021)

Bouwen op Mars zal letterlijk bloed, zweet en tranen kosten

Astronauten zullen binnenkort misschien bloed of urine moeten afstaan in de ruimte om huizen mee te bouwen. Wetenschappers hebben namelijk een soort beton ontwikkeld op basis van ruimtestof en lichaamsvochten zoals bloed, zweet, tranen en urine. Didier Snoeck, betononderzoeker bij UGent heeft zijn twijfels over de techniek: "Ik zie het vooral als een redmiddel wanneer snel iets moet gerepareerd worden."

Materialen meenemen in de ruimte is een enorm dure operatie. Een kilo bouwmaterialen naar Mars sturen zou meer dan een miljoen dollar kosten. Een kolonie bouwen lijkt dus een onbetaalbare opdracht. Daarom zoeken wetenschappers constant naar manieren om in de ruimte te bouwen met materialen die daar al beschikbaar zijn. "Stenen en ruimtestof zijn in de ruimte voldoende beschikbaar maar we hebben iets nodig om die aan elkaar te hangen", aldus Snoeck in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Spel mij 

"De hoeveelheid bloed die astronauten kunnen afstaan is beperkt" 
Didier Snoeck, labo voor betononderzoek UGent

Snoeck heeft wel enkele bedenkingen bij de nieuwe techniek: "Er wordt gebruik gemaakt van water maar ik vermoed dat astronauten dat liever opdrinken dan in hun materialen verwerken. Ook de hoeveelheid bloed die de astronauten kunnen afstaan, is natuurlijk beperkt.  Daarom zie ik deze techniek eerder als een redmiddel als er snel iets gerepareerd moet worden."

Het is overigens niet de eerste keer dat bloed zou gebruikt worden om mee te bouwen. De Romeinen verwerkten reeds dierlijk bloed in hun bouwwerken, meestal van ossen of varkens. "Constructies met bloed zouden beter bestand zijn tegen de koudere temperaturen in de winter", verduidelijkt Snoeck. "Ook in de Chinese Muur werd bijvoorbeeld al bloed teruggevonden."