Feedbackmoment: tijd voor actie!
(07-02-2023) Lagen je examenresultaten niet in de lijn van je verwachtingen? Probeer voor jezelf te evalueren wat er precies mis ging. Dat doe je onder andere door naar de feedbacksessies te gaan. Dat is hét moment om even stil te staan en te reflecteren.
Professor Nicolas Dirix van de vakgroep Experimentele Psychologie biedt in het inleidende basisvak Algemene psychologie een overzicht van een aantal belangrijke bevindingen uit de wetenschappelijke psychologie. Hij maakt vanuit zijn vak ook graag de concrete vertaalslag naar hoe je jouw geheugenprocessen zelf op een positieve manier kan aanwenden.
“Ik probeer in mijn feedback na een examen heel concreet in te gaan op de verschillende types vragen. Mijn examen bestaat uit reproductievragen, toepassingsvragen en inzichtvragen. Tijdens het feedbackmoment overloop ik de verschillende hoofdstukken van de cursus samen met de verschillende vragen uit de hoofdstukken. Ook al slaagde je niet voor mijn examen, zo kan je toch een idee krijgen waarom. Het is vooral belangrijk om niet met een bepaalde frustratie te blijven zitten waarbij je dacht dat je examen goed verliep, terwijl de resultaten toch minder waren.”
“En wat nu? Het is geen makkelijke opdracht, maar mijn tip is om de leerstof te onderhouden. Probeer de cursus toch elke week een klein beetje vast te houden. We noemen dit gedistribueerd leren: door de tijd heen gespreid leren. Je houdt het geheugenspoor op die manier fris.”
Tijd voor actie
Feedback is een belangrijk element in het studeerproces. Het gaat veel verder dan de gebruikelijke inkijkmomenten bij examenperiodes. Om te weten welke vormen van feedback er bestaan en hoe je deze best kan vragen, krijgen en verwerken hebben studiebegeleiders van de UGent samen met enkele studenten een handige tool opgesteld: de Feedbackwijzer.
- De feedbackwijzer kan je helpen om feedbackmomenten gericht voor te bereiden.
Je staat er niet alleen voor! Heb je advies nodig? Ga langs bij je monitoraat of afdeling Studieadvies.