UGent-onderzoeker krijgt ERC Proof of Concept Grant
(06-09-2022) UGent-onderzoeker Mo Lamkanfi wint een ERC Proof of Concept Grant. Met deze grant wilt hij nieuwe ontstekingsremmers identificeren die o.a. kunnen gebruikt worden bij jicht, atherosclerose, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en MS.
In deze ronde werden uit 120 voorstellen uiteindelijk 55 onderzoekers geselecteerd, die elk een Proof of Concept Grant krijgen ter waarde van € 150.000. Met deze subsidie kunnen de wetenschappers het commerciële of maatschappelijke potentieel van hun onderzoek verder exploreren. Mo Lamkanfi is de enige Belgische onderzoeker in deze ronde.
Ontdek het project van Mo Lamkanfi
In het PyroScreen-project wil Mo Lamkanfi nieuwe prototype ontstekingsremmers identificeren die de activiteit van het NLRP3 inflammasoom krachtig en selectief blokkeren.
Bij veel chronische ziekten worden ontstekingsmechanismen onbedoeld geactiveerd, wat bijdraagt tot het ziekteproces. Zo speelt het zogenaamde NLRP3 inflammasoom een cruciale rol in chronische ontstekingsziekten zoals jicht en pseudojicht, in metabole ziekten zoals atherosclerose en leververvetting, en in neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en multiple sclerose. Verder veroorzaken aangeboren mutaties in het NLRP3 gen drie erfelijke ziekten die samen bekend staan als ‘Cryopyrine-geassocieerd periodiek syndroom’ (CAPS).
Vanwege de brede betrokkenheid van NLRP3 bij verschillende ziekte-indicaties kunnen selectieve en krachtige remmers van het NLRP3 inflammasoom een breed therapeutisch potentieel hebben. Vroege klinische studies met eerste-generatie NLRP3 inflammasoom remmers zijn momenteel lopende. Een belangrijke zorg hierbij is dat deze kandidaat-geneesmiddelen allen tot hetzelfde prototype behoren, wat de ontwikkelingsrisico’s aanzienlijk doet toenemen. Om de kans op succes te verhogen is er daarom dringend nood aan nieuwe prototype moleculen die het NLRP3 inflammasoom kunnen blokkeren.
PyroScreen bouwt verder op het onderzoek in de ERC Consolidator Grant PyroPOP waarin de onderzoeksgroep aan de hand van nieuwe analysemethoden belangrijke inzichten heeft verkregen in het werkingsmechanisme van het NLRP3 inflammasoom en hoe remmers van de eerste generatie hierop inwerken. In PyroScreen willen de onderzoekers nu deze opgedane kennis en knowhow inzetten om de basis te leggen voor de ontwikkeling van tweede-generatie NLRP3 ontstekingsremmers die krachtig en selectief inwerken op dit cruciale ontstekingsmechanisme.
Meer over ERC
Het ERC werd in 2007 door de Europese Unie werd opgericht, en is de belangrijkste Europese financieringsorganisatie voor grensverleggend onderzoek van topniveau. Het financiert creatieve onderzoekers van alle nationaliteiten en leeftijden om projecten uit te voeren in heel Europa. Het ERC biedt vier kernsubsidieregelingen: Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants en Synergy Grants. Met de aanvullende Proof of Concept subsidieregeling helpt het ERC bursalen de kloof te overbruggen tussen hun baanbrekend onderzoek en de eerste fasen van commercialisering. Het ERC wordt geleid door een onafhankelijk bestuursorgaan, de Wetenschappelijke Raad, waarin ook VIB-UGent professor Dirk Inzé zetelt. Sinds 1 november 2021 is Maria Leptin voorzitter van het ERC. Het totale ERC-budget van 2021 tot 2027 bedraagt meer dan 16 miljard euro, als onderdeel van het 'Horizon Europa' programma, onder de verantwoordelijkheid van de Europese commissaris voor innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugdzaken, Mariya Gabriel.
Onderzoekers binnen en buiten UGent die een ERC Grant willen aanvragen met onze universiteit als gastinstelling, kunnen contact opnemen met het EU-team voor advies en ondersteuning.
- Lees hier het ERC nieuwsbericht over de 2022 Proof of Concept Grants
- Bekijk de 55 Proof of Concept Grants
- Meer over ERC grants
- ERC grant holders aan de UGent
Contact
- EU-team UGent
eu-team@ugent.be - Mo Lamkanfi
Mohamed.Lamkanfi@UGent.be
0486 760 385