Getuigenis Bert Schelfout oud student Politieke Wetenschappen
Waar werk je momenteel? Wat is je functie?
Ik werk als parlementair medewerker voor Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem. Ik doe dit vanaf het moment dat ik afstudeerde. Ik ben ook nationaal voorzitter van Jong VLD en gemeenteraadslid in Deerlijk. Ik ben nu al heel vele jaren fulltime met politiek bezig. Ik heb heel wat gezien en geleerd in de praktijk. Politiek is mooi als het een passie is. De idee om ergens het verschil te maken kan ook terwijl je onderneemt. Ogenschijnlijk gaat dat sneller dan in de politiek. Dat is dus mijn tweede liefde.
Wat was je favoriete vak? Waarom?
Ik studeerde Politieke wetenschappen, optie Belgische politiek. Logica, Methodologie & Statistiek vind ik echt mooie vakken. Er zit veel wijsheid in. De kunst van redeneren is fantastisch. De vele inzichten, het wiskundige vond ik ook wel leuk. De appreciatie kwam maar pas achteraf. Op dat moment van studeren waren de vakken niet de meest voor de hand liggende om van te genieten :-). Ik was geen punctuele student. Te vaak zag ik de cursussen voor het eerst twee weken voor de examens. In het middelbaar deed ik wiskunde - wetenschappen, waardoor die vakken voor mij geen struikelblokken waren. Ook psychologie en economie vond ik achteraf beschouwd zeer zeker de moeite. Net als de eerste cursus recht van Boudewijn Bouckaert. De politieke vakken zijn leuk, maar als je de krant open slaat of in het werkveld leer je ook veel van politiek, vandaar dat ik die niet als 'favoriet' aanduid :-).
Ik nam vaak economische keuzevakken, want dat ontbreekt mijn inziens teveel in de pol & soc, die economische scholing. Dat zou het niveau ook wat omhoog kunnen krikken. Ik vind ook dat studenten moeten kunnen kiezen tussen het maken van een thesis of het doen van een relevante stage in het werkveld.
Wat is je bijgebleven?
De studentenperiode was hevig en intensief. Ik hou er een zeer positief gevoel aan over. Ik ging niet veel naar de les, maar deed veel 'buitenschoolse activiteiten', waar ik ook veel aan had. Achteraf bekeken was het doorworstelen van de cursussen ook wel leerrijk, en je steekt er altijd wel wat van op. De vrijheid en mogelijkheden maken het tot de mooiste tijd van je leven. Net als velen had ik wel door, dat die unieke tijd niet eeuwig kon duren :-).
Wat vond je van de moeilijkheidsgraad van de opleiding?
Ik vond politieke wetenschappen niet moeilijk. Ik nam het ook redelijk gemakkelijk op. Goed blokken in de voorziene periodes en je kan erdoor zijn. Niets is onoverkomelijk. Achteraf doe ik soms smalend over de richting, wat ook niet correct is. Objectief bekeken heb ik er zeker zaken van opgestoken.
Waarom voor de studie gekozen? Werd aan je verwachtingen voldaan?
Vanwege mijn interesse voor politiek en de grote dosis vrijheid die je meekreeg (er stonden niet veel lessen op het uurrooster :-)). Ik had weinig verwachtingen. Ik wou universitaire studies doen. Ik twijfelde tussen bio-ingenieur en pol & soc. Bij bio-ingenieur had ik een gans ander sociaal/buitenschools parcours moeten afleggen om geslaagd te zijn.
Wat heb je na uw studies gedaan?(buitenland, eerste job, extra opleiding…)
Ik heb eerst nog lerarenopleiding en bedrijfseconomie gestudeerd. In mijn laatste jaar kreeg ik de aanbieding om in het parlement te gaan werken. Ik heb nooit moeten solliciteren. Nu start ik parallel met ondernemen.
Ben je tevreden over je opleiding in het algemeen? Waarom (niet)?
Ik ben behoorlijk tevreden. Wel stoorde ik me aan het feit dat er nogal wat studenten zaten die eigenlijk beter iets anders waren gaan doen. Men deed pol en soc omdat men anders niet wist wat gekozen (en de weinig aantal lessen vermoed ik). Ik denk dat je in de rechten en de geschiedenis ook zo'n mensen hebt. Dat vond ik altijd jammer voor de studenten zelf. Want op het einde van de rit, als je niet geslaagd bent, voel je je er toch niet goed bij. Zij hadden beter hun jaar aan een andere studie besteed.
Heel wat pol en soccers zijn bang voor hun jobkansen. Maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen hoor. Je werkgever overtuigen van je kwaliteiten, zowel met je studies als met vele andere competenties. Ik heb heel wat studiegenoten die afgestudeerd waren in heel diverse sectoren zien terecht komen, en ze zijn een voor een 'op hun pootjes' beland.
Heb je tips voor toekomstige studenten?
Doe wat je graag doet! Gans je leven lang! Uiteraard met een dosis realisme en doorzettingsvermogen. Geniet ook tussendoor, niet enkel op de bestemming.