Nieuw R&D-centrum met focus op de essentiële veiligheidsbelangen van België
(06-12-2021) Het laboratorium Mine Counter Measures (MCM) creëert een nauwe samenwerking tussen universiteiten, industriëlen en onderzoeksinstituten.
De Universiteit Gent draagt bij aan deze gezamenlijke R&D-inspanningen door te focussen op wetenschappelijke uitdagingen zoals digitale infrastructuur en databeheer, digital twins, energie-efficiëntie, predictive maintenance, ...
Op 25 november kondigde Naval Group de oprichting aan van haar Mine Counter Measures (MCM) R&D Centre of Excellence (COE) in haar dochteronderneming Naval Group Belgium met een netwerk van Belgische partners. Dit MCM-lab is een van de belangrijkste componenten van het industriële samenwerkingsplan dat is gekoppeld aan het rMCM-programma dat in 2019 door het ministerie van Defensie van België aan Naval Group en haar partner ECA Robotics is toegekend.
De kracht van dit onderzoekslaboratorium is dat het partners omvat met complementaire technologische vaardigheden en benaderingen. Het zal een nauwe samenwerking tussen universiteiten, industriële bedrijven en onderzoeksinstituten tot stand brengen om O&O-activiteiten voort te zetten met als doel de ontwikkeling van innovaties te versnellen en de evolutie van mijnenbestrijdingssystemen voor te bereiden. Het wordt een Europese referentie voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van mijnenbestrijding en zal een sleutelrol spelen in Europese initiatieven op het gebied van MCM. Er lopen al samenwerkingen tussen MCM Lab-partners rond hoogwaardige thema's zoals robotica, kunstmatige intelligentie of akoestische discretie.
Philippe Méléard, CEO van Naval Group Belgium, zegt: 'De opzet van deze samenwerkingsstructuur is een van de hoekstenen van het industriële samenwerkingsplan van Naval Group en ECA Robotics, dat gericht is op het opzetten van een langdurige aanwezigheid in België in belangrijke strategische domeinen. door een reeks maatregelen die voldoen aan de essentiële veiligheidsbelangen van België.'
Het MCM Lab is een samenwerking tussen Naval Group, Naval Group Belgium, ECA Robotics, ECA Robotics Belgium, ABC (Anglo Belgian Corporation), BATS (Belgian Advanced Technology Systems), DotOcean, Space Applications Services, Universiteit Gent, Université Libre de Bruxelles en het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee).
De UGent zal bijdragen aan de opleidings- en onderwijsactiviteiten door (co-)supervisie van doctoraatsthesisprojecten en door gezamenlijke O&O-inspanningen om belangrijke wetenschappelijke uitdagingen aan te pakken, waaronder op het gebied van digitale infrastructuur en gegevensbeheer, digital twins, energie-efficiëntie, predictive maintenance, en meer. Momenteel nemen onze onderzoekers deel aan het opzetten van verschillende Europees gefinancierde voorstellen samen met de MCM Lab-partners en andere gerenommeerde Europese instellingen, waar de UGent-onderzoekers zich richten op onderzoek naar multimodale sensordatafusie voor geavanceerde vaartuigperceptie om de veiligheid te vergroten en ongevallen tijdens de navigatie te verminderen, waaronder aanvaringen met andere vaartuigen en met zeezoogdieren.
De UGent is van mening dat het MCM Lab een schoolvoorbeeld is van hoe de academische wereld en privébedrijven op een verantwoorde manier kunnen samenwerken rond defensietechnologie. De UGent engageert zich om enkel technologie te ontwikkelen die ook voordelen heeft voor het maatschappelijk middenveld en om samen te werken met entiteiten die niet betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen, in lijn met haar beleid inzake dual-use onderzoek.